1. Anasayfa
  2. Bilgilendirme

Laptop’a SSD Nasıl Takılır? Uçuşa Hazırlanın, Kalkıyoruz!

Kullanmakta olduğunuz laptop’a bir SSD nasıl takılır diye merak ediyorsanız, öğrenmek için doğru yerdesiniz!

Çevremde laptop’lara SSD takmak benim için bir rutin haline gelmeye başladı. Bende bu işin bir videosunu hazırlamaya karar verdim.

Amacım, kullanıcıların kendisi SSD takviyesi yapmak istediğinde, önerebileceğim bir videomun olmasını istedim. Örnek teşkil etmesi açısından bir arkadaşımın laptop’ını kullandım. Ancak bu işlem Apple markası hariç hemen hemen bütün laptop’lar için uygulanabilmektedir. Farklılıklar mevcuttur ancak mantık aynıdır.

İçerisinde sadece hard disk bulunan bir laptop’a SSD taktığınızda ve Windows işletim sistemini SSD’ye yüklediğinizde bilgisayarınızın teknik özellikleri ne olursa olsun, hızdan uçacaktır.

Pilotunuz konuşuyor: Videoyu izleyin, gereksinimleri tamamlayın. Kısacası uçuşa hazırlanın, kalkıyoruz!

Laptop’a SSD Takmak için Gereksinimler

Kullandığınız laptop’a SSD takmaya karar verdiyseniz aşağıdaki gereksinimleri karşılamanız gerekiyor:

  • Laptop SSD destekliyor mu?
  • SSD kızağı
  • SSD’nin kendisi
  • Laptop nasıl açılır, SSD takılır ön bilgisi
  • Yedekleme
  • USB flash bellekten önyüklenebilir bir Windows
  • Windows yükleme bilgisi

Laptop SSD destekliyor mu?

Bunun için Google’da araştırma yapmanızı öneririm. Öncelikle laptop marka modelini bilmeniz gerekiyor. Genellikle laptop’ların alt kısmında bu bilgi yer almaktadır. Örnek görüntü:

Laptop'a SSD Nasıl Takılır? Uçuşa Hazırlanın, Kalkıyoruz! 1

Başka bir yöntem de; Windows’ta Bilgisayarım üzerine farenizle sağ tıklayıp Özellikler seçeneğine girmektir. Böylece karşınıza laptop marka modelinin yazılı olduğu pencere gelecektir.

Marka modeli öğrendikten sonra (örneğin Lenovo Z50-70 olsun) Google’da marka model SSD desteği (örneğin Lenovo Z50-70 SSD desteği) diye arama yapabiliriz. Bu şekilde SSD takılabilir mi öğrenmiş oluyoruz.

SSD Kızağı

Bundan emin olduktan sonra bir adet SSD kızağı satın almalısınız. Laptop’ınızın kalınlığını (ekranı açarak bu işlemi yapın) öğrenin. Eğer 10 mm civarı bir kalınlığı varsa 9.5 mm kalınlığındaki kızaklardan birini almalısınız. 12.7 mm veya daha kalın bir laptop’ınız varsa 12.7 mm kalınlığındaki kızağı almalısınız.

SSD

Modern laptop’lar artık SATA M2 slotu desteklemektedir. Ancak piyasadaki laptop’ların büyük bölümü hâlâ SATA 2 portuna sahiptir. Ben özellikle SATA 2 portundaki CD/DVD rom’unu söküp buraya SSD kızağıyla birlikte SSD’yi montajlıyorum.

Yukarıda SSD desteğini araştırmanızı yazmıştım. Bunu yaparken zaten SATA M2 mi, SATA 2 mi takabileceğinizi öğrenmiş olacaksınız.

Tavsiyem bütçeniz de el veriyorsa ve laptop’ınıza SATA M2 SSD destekliyorsa, bu türden bir SSD almanızdır. Geleneksel SATA 2 portlu 2.5 inçlik SSD’lerden ortalama 2 kat daha fazla performans alacaksınız.

Laptop nasıl açılır, SSD takılır ön bilgisi

Her laptop’ın farklı bir şekilde kasası sökülmektedir. Bileşenlere ve kasaya zarar vermeden bir laptop’ın kasası nasıl açılır ve içerisine SSD nasıl takılır, bunun ön bilgisini öğrenmeniz gerekiyor.

Bilgi edinmeden kendi çabalarınızla laptop’ı sökmeye kalkarsanız, bilmediğiniz gizlenmiş bir vida yüzünden laptop’ın kasasını kırabilirsiniz.

Ayrıca laptop sökmek için gerekli alet edevatı hazır etmeniz gerekmektedir.

Youtube’da genellikle her marka model laptop için bir SSD montajlama veya içerisinin açılışına dair video mevcuttur. Bunun için Youtube’da marka model ssd (örneğin Lenovo Z50-70 SSD) diye arama yaparsanız, istediğiniz videoyu bulabilirsiniz.

Türkçe video bulamazsanız, İngilizce veya başka dildeki videoları da izleyebilirsiniz. Burada mühim olan laptop’ın içinin nasıl açıldığını öğrenmektir. Videoda söküm işlemini görmeniz yeterlidir.

Yedekleme

Bu kısım belki de en önemli aşamadır. Laptop’ınızdaki verileri mutlaka yedeklemeniz gerekiyor. Verilerinizin boyutuna bağlı olarak içerikleri bir flash belleğe veya terabyte’larca veri varsa harici hard diske atmanız sizin için en iyisi olacaktır.

Yedeklemekten kastımız, örneğin Windows masaüstünüzde çok sevdiğiniz fotoğraf veya müzik arşiviniz varsa bunları koplayayıp flash belleği veya harici diski bilgisayarınıza bağladıktan sonra bunların içerisine girip yapıştırmaktır. Yani ekstra bir program veya başka bir şey bilmek gerekmiyor.

USB flash bellekten önyüklenebilir bir Windows

Bunun için ayrı bir anlatım oluşturdum. Gitmek için aşağıdaki butonu kullanabilirsiniz:

USB’ye Windows Yükleme Anlatımına Git

Windows yükleme bilgisi

Her şeyi hazır ettikten sonra tabii ki bilgisayarınıza Windows’u nasıl yükleyeceğinizi bilmeniz gerekmektedir.

Windows nasıl yüklenir diye ayrı bir anlatım hazırlamadım. Çünkü piyasada birçok anlatım zaten mevcut. Çeşit çeşit Windows sürümleri mevcut. Siz hangisini yüklemek istiyorsanız küçük bir araştırma ile bunun bilgisini edinebilirsiniz.

Örneğin Windows 7 mi yüklemek istiyorsunuz? Öyleyse Google’da veya Youtube’da Windows 7 nasıl yüklenir diye arama yapın. Benzer şekilde diğer Windows sürümleri için de arama yapabilirsiniz.

Ben genellikle modifiyeli Windows’ları kullanıyorum. Ancak bu Windows’ları sizlerle paylaşamam (yasal olarak yükümlülük gerektirir). Bunları kendiniz bulmalısınız.

Yazı sonu

Aklınıza takılan bir soru varsa yorum yaparak dile getirirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir