Android uygulama ve oyunlarda reklam engellemek için bir yol arıyorsanız, root’a da sahipseniz, sizin için hazırladığım video destekli bu anlatımı kullanabilirsiniz.
Uygulama içi reklam
Android’de birçok ücretsiz uygulama (oyun, program vs.) reklam içermektedir. Uygulama yapımcıları, ücretsiz sundukları uygulamalardan reklamlar aracılığıyla para kazanmaktadır.
Bazı uygulamalarda reklamlar o kadar abartılmıştır ki sizi bezdirir.
Bu yazımda root fonksiyonuna sahip Android cihazına sahip kişilerin, uygulama içi reklamlardan nasıl kurtulabileceğini anlattım.
Gereksinimler
- Root içeren bir Android cihaz
- Lucky Patcher uygulaması
İşlem Basamakları
1. Root’lanmış Android cihazınıza LPInstaller-10.2.4.apk dosyasını indirip yükleyin.
Yükleme esnasında “Güvenlik nedeniyle…” diye başlayan bir uyarı ile karşılaşırsanız, uyarı içerisindeki Ayarlar üzerine dokunup ilgili tarayıcınızı (Chrome ile indirip açtıysanız Chrome’u, başka bir tarayıcıyla aynı işlemi yaptıysanız onu) açılan yeni sayfada açık konumuna getirin. Böylece uygulama yüklenmeye başlayacaktır.
Lucky Patcher yüklenirken Play Protect eğer cihazınızda aktif ise yüklemenin engellendiğine dair uyarı alacaksınız. Bu uyarı içerisindeki “Ayrıntılar” üzerine dokunun. Uyarı penceresi biraz daha büyüyecektir. Yine aynı pencerede “Yine de yükle (güvenli değil)” üzerine dokunun. Böylece uygulama yüklenebilecektir.
2. Uygulama yüklendikten sonra açın. Karşınıza bazı izin istekleri çıkacaktır. Bunların hepsine “İzin ver” üzerine dokunarak izin verin.
Gereken izinleri verdikten sonra Lucky Patcher içerisinde “Lucky Patcher yüklemek istediğinizden emin misiniz?” şeklinde bir soru ile karşılaşacaksınız. “Evet” üzerine dokunarak yükleyin. Bunu yapınca tekrar en baştaki gibi “Güvenlik nedeniyle…” diye başlayan bir uyarıyla karşılaşacaksınız. “Ayarlar” üzerine dokunun. Sonraki ekrandan LP Installer‘i bulup kapalı iken açık konuma getirin. Bunu yaptıktan sonra karşınıza “Lucky+Patcher yüklemek istiyor musunuz?” uyarısı belirecektir, Yükle üzerine dokunarak devam edin. Yükleme bitince “Aç” üzerine dokunun.
Tekrar Lucky Patcher açılacaktır. Karşınıza bu sefer “Gerekli izinler” başlıklı başka bir uyarı penceresi çıkacaktır. Penceredeki “Sağla” butonuna dokunun. Ardından karşınıza gelen izin isteklerine onay verin. Konum isteği için ise “Uygulamayı kullanırken” seçeneğini seçebilirsiniz.
İzinleri verirken karşınıza “Tüm dosyalara erişim” ekranı çıkarsa, bu ekranda LP Installer ve Lucky Patcher (kısaca gülen suratlı uygulamalar) kapalı iken açık konumuna getirin. Bunu yaptıktan sonra cihazınızda bir kez geri tuşuna basarak geri gelin. Böylece Lucky Patcher’a geri döneceksiniz.
Luck Patcher’a geri dönünce bu sefer “Bilgiler” başlıklı başka bir pencere sizi karşılayacaktır. Bu ekranda “Yükleyiciyi kaldırılmaya başla” butonu üzerine dokunun (Türkçe çevirisi kötü olmuş gerçekten :) ).
Bu aşamada uygulama sizden kök erişimi (root) izni isteyecektir. Root izni vermeniz gerekiyor. “İzin ver” üzerine dokunarak kök erişimi izni verin. Aksi takdirde Lucky Patcher’da hiçbir işlem yapamayacaksınız.
Lucky Patcher bazen “Güncelleme bulundu” veya “Özel yamalar bulundu” uyarıları verebilir. Eğer böyle uyarılarla karşılaşırsanız “Güncelle” üzerine dokunarak ilgili güncellemeyi yükleyin.
Yine Lucky Patcher “Uyarı” başlığı altında “Google genellikle Lucky Patcher’ı bir virüs olarak tanımlar…” şeklinde başlayan uzun bir uyarı metni ile sizi uyarabilir. Bu kısmı biraz açayım:
Lucky Patcher virüs mü?
Lucky Patcher kesinlikle bir virüs değildir. Bu konuda içiniz rahat olsun.
Ancak bu uygulama, kullanımı açısından yüksek dikkat gerekmektedir. Yanlış bir işlem sonucu telefonunuz kullanılamaz hale gelebilir (bizzat yaşadım). Eğer yedekleriniz de yoksa telefonunuz çöktüğünde kurtarsanız bile verilerinizi kaybetme tehlikeniz mevcuttur.
Lucky Patcher’da yukarıda bahsedilen izinleri verdiğiniz için asla telefonunuza bir zarar gelmeyecektir. Ancak uygulamanın içerisinden bazı ayarları yaparken, örneğin sistem uygulamalarına müdahale ederken sistem hasar görebilir ve telefon çalışmaz hale gelebilir. Bu root ile alakalı tüm uygulamalarda geçerli olan bir risktir.
Bu yüzden riskli işlemler öncesi mutlaka yedek almanızı öneriyorum. Eğer nasıl yedek alacağınızı bilmiyorsanız, Samsung Galaxy sahipleri için yazdığım Samsung Galaxy S10 Root başlıklı makalemdeki Komple Yedek Alın kısmına yazılanlara bakarak sizler de benzer yolu izleyebilirsiniz.
Bu konuyu anladıysanız uygulamanın bahsettiğimiz uyarısında “Bu diyaloğu bir daha gösterme” seçeneğine işaret koyduktan sonra “Hayır” üzerine dokunarak ilgili uyarıyı kapatabilirsiniz.
3. Lucky Patcher’da yukarıdaki işlemleri bitirdikten sonra nihayet uygulama listesiyle baş başa kalacaksınız. Bu uygulama listesinde, içerisinden reklamları söküp atmak istediğiniz herhangi bir üçüncü parti uygulamanın üzerine dokunun (eğer sistem uygulamalarından reklam kaldırmak veya başka bir işlem yapar iseniz telefon açılmaz hale gelebilir). Ben Zedge isimli özelleştirme uygulamasını baz aldım.
Eğer uygulamayı listede göz gezdirerek değil de aratarak bulmak isterseniz uygulamanın üst kısmındaki büyüteç ikonuna dokunarak arama yapabilirsiniz.
Reklamı kaldırmak istediğiniz uygulamanın üzerine dokunduktan sonra açılan seçenekler arasından Yama Menüsü > Google Reklamlarını Kaldır > Google Reklamlarını kaldırmak için Yama yolunu izleyin.
Bunu yapınca karşınıza birden çok seçeneğin işaretlenebildiği pencere çıkacaktır. Hiçbir şeyi değiştirmeden “Uygula” butonuna dokunun.
“Lütfen bekleyin” yazan bir pencere çıkarak işlemleri başlatacaktır. İşlemlerin tamamlanması 3-4 dakika veya daha fazla sürebilir.
İşlemler tamamlanınca “Yama sonuçları” diye başka bir pencere ile karşılaşacaksınız. Burada hangi yamaların başarılı hangilerinin başarısız olduğu gösterilecektir. Pencerede bir de “42.0% Şansınız var” gibi bir not da yer alacaktır. Bu oran, yamaların başarılı olma oranıyla alakalıdır.
Bu pencerenin alt kısmındaki “Başlat” üzerine dokunarak Google reklamlarının kaldırıldığı uygulamayı açın. Açılan uygulamada reklam çıkıyor mu, kontrol edin.
Uygulama başarılı bir şekilde açıldıysa ve reklamlarla hiç karşılaşmadıysanız, tebrik ederim, işlemler başarılı oldu ve ilgili uygulamadan reklamları kazıyarak attınız!
Eğer yamalanan uygulama açılmıyorsa, hata veriyorsa, yama uyguladığınız uygulamayı telefonun Ayarlar > Uygulamalar içerisinden kaldırıp, aynı uygulamayı Google Play üzerinden yeniden yüklemenizi öneririm. Böylece bozuk halinden kurtulmuş olacaksınız.
Bu kadar. Aklınıza takılan soru olursa yorum yaparak dile getirebilirsiniz.