Samsung Galaxy S10 root yapmak isteyenler için taze ve en doğru bilgilerle, bizzat kendi tecrübelerimle anlatım hazırladım.
Anlatım aşağıdaki telefonlarla uyumludur:
- Samsung Galaxy S10e (Exynos çipset)
- Samsung Galaxy S10 (Exynos çipset)
- Samsung Galaxy S10 Plus (Exynos çipset)
Samsung Galaxy S10 Root Ön Hazırlık
Aşağıdaki gereksinimleri karşılayın:
- Windows 7, 8, 8.1, 10 veya 11 işletim sistemli bir bilgisayar
- Bir ucu USB Type-C, diğer ucu USB Type-A olan USB telefon kablosu (Telefonu bilgisayara bağlamakta kullanacaksınız)
- Telefonunuzda aktif Google hesabının kullanıcı adı ve şifrenizi mutlaka öğrenin. Eğer nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bilen bir arkadaşınıza danışın veya bir telefoncu ile görüşün. Telefonu sıfırladıktan sonra bu hesaba giriş yapmamız gerekiyor. Anlatım boyunca birkaç kez telefonumuzu sıfırlayacağız.
Video: Hesapların Şifrelerini Sıfırlama
Eğer Google ve Samsung hesaplarınız telefonunuzda kayıtlı ancak şifrelerini hatırlamıyorsanız aşağıdaki videoları izleyerek şifrelerinizi sıfırlayabilirsiniz:
Windows’ta aşağıdaki işlemi gerçekleştirin:
Dosya uzantılarını görmemiz gerektiğinden, Windows’ta aşağıdaki işlemi yapmamız gerekiyor. Root yaptıktan sonra bu işlemin tersini gerçekleştirerek dosya uzantılarını isterseniz tekrar gizleyebilirsiniz.
Windows’tan dosya uzantılarını görebilmek için:
- Klavyenizden Windows logo tuşu + R tuşlarına aynı anda basarak Çalıştır penceresini açın.
- Çalıştır penceresi içerisine control.exe folders yazıp enter’a basın.
- Klasör Seçenekleri penceresinde Görünüm sekmesine tıklayın.
- Seçenekler arasında Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle seçeneğinin işaretini kaldırın.
- Tamam üzerine tıklayarak pencereyi kapatın.
Video: Windows’ta dosya uzantılarını görme
Aşağıdaki dosyaları indirin:
- USB sürücüsü: Samsung_USB_Driver_v1.7.50.exe
- Samsung Firmware flash programı: Odin3_v3.14.1.zip
- Root uygulaması: Magisk apk
- Özel recovery dosyası (hangi telefona sahipseniz onun dosyasını indirin): Samsung Galaxy S10e TWRP | Samsung Galaxy S10 TWRP | Samsung Galaxy S10 Plus TWRP
- Telefon korumalarını devre dışı bırakma yaması: multidisabler-samsung-3.1.zip
- Windows için Winrar programı: winrar-x64-611tr.exe
- Windows için 7-zip programı: 7z2107-x64.exe
- Orjinal cihaz yazılımı: Bu yazılımı indirmek için aşağıdaki “Orjinal cihaz yazılımı indirme” anlatımına bakın.
Video: Dosyaları indirme
Samsung Galaxy S10 Orjinal cihaz yazılımı (Stock firmware) indirme:
- İndirdiğiniz Winrar ve 7-zip programlarını Windows’unuza yükleyin.
- Telefonunuzu açıp Ayarlar‘a girin.
- Telefon hakkında seçeneğine girin.
- Yazılım bilgilerine girin.
- Yapım numarasının son hanesini not alın. Örneğin yapım numarası QP1A.190711.020.G970FXXU8DTH7 diye bir şey ise sizin not almanız gereken kısım G970FXXU8DTH7 olacaktır (benim burada yazdığım yapım numarasını değil, telefonunuzda görünen numarayı not alın). Amacımız telefonumuza uygun yazılımı indirmek için, telefonumuzda hangi sürümün yüklü olduğunu bilmektir.
- Orjinal Samsung yazılımı (stock firmware) indirmek için Telefonunuza göre bu linklerden birine tıklayın: Samsung Galaxy S10e | Samsung Galaxy S10 | Samsung Galaxy S10 Plus
- Sayfa açıldıktan sonra, sayfanın aşağısına biraz inince karşınıza bir tablo çıkacaktır. Bu tablodan Version başlığı altında telefonunuzun yapım numarasıyla aynı olan bir tanesinin üzerine tıklayın.
- Bir sonraki sayfada yine biraz aşağı inip Download SamFw Server butonuna tıklayın. Bu butona tıklayınca, buton üzerinde Calling Hemdall… yazacaktır ve birkaç saniye sonra indirme işleminiz başlayacaktır.
- Ortalama 6GB boyutundaki dosya indikten sonra, inen .zip uzantılı arşiv dosyasına sağ tıklayın ve Klasöre ayıkla seçeneğini seçin. Böylece orjinal telefon yazılımımız (stock firmware) indirilmiş ve yüklenmeye hazır hale getirilmiş oldu.
Video: Orjinal cihaz yazılımını indirme
Root Aşamaları
Başlamadan önce başka bir uyarıda daha bulunmak istiyorum: Buradaki anlatımdan ötürü cihazlarınıza verebileceğiniz zararlardan ötürü sorumluluk kabul etmiyorum. Bu konu çok ciddidir. Ayrıca root sonrası telefonunuzun garanti dışı kalacağını belirtmek istiyorum. Tüm bu sorumlulukları üstünüze alıyorsanız anlatımın kalanına devam edebilirsiniz.
Başlamadan önce
Komple yedek alın
Root sonrası telefonunuz tamamen sıfırlanıp fabrika ayarlarına geri döndürülecektir (hafıza kartınız hariç). O yüzden verilerinizi mutlaka yedeklemelisiniz.
Yedekleme işlemini mümkün olan her yönden gerçekleştirmenizi öneririm. Bunun için aşağıda sizler için anlattığım tüm yedek alma yöntemlerini uygulamanızı öneriyorum. Örneğin Samsung Cloud yedeğiniz hasar görürse veya bir sebeple kullanamazsanız Samsung Smart Switch yedeğinizi kullanabilirsiniz. Alternatif yedeklerinizin olması daima iyidir.
Samsung Galaxy telefonlarda komple yedek alma işlemi:
Samsung Cloud ile yedek alma:
- Telefonunuzda aktif internet bağlantısı olduğundan emin olun. Şebeke interneti yerine Wi-Fi tavsiye ediyorum.
- Telefonunuzdan Ayarlar > Hesaplar ve yedekleme konumuna ulaşın.
- Samsung Cloud başlığı altında Verileri yedekle üzerine dokunun. Bunu yaptığınızda Samsung Cloud sizden güncelleme isteyebilir, izin verin, güncelleme tamamlandıktan sonra (ekranın üstündeki bildirim çubuğunu aşağı çekerek Samsung Cloud güncellemesini takip edebilirsiniz) tekrar Verileri yedekle üzerine dokunun. Bu sefer Samsung Cloud açılacaktır.
- Verileri yedekle sayfasına girdiğinizde Arama kayıtları, Mesajlar, Kişiler gibi bir liste ile karşılaşacaksınız. Bu ekranda kapalı konumda olan bir seçenek varsa onu açık konuma getirin. Listenin aşağısına inerek diğer seçenekleri de görün. Tüm seçeneklerin açık konumda olduğundan emin olduktan sonra ekranın alt kısmında yer alan Şimdi yedekle üzerine dokunun.
- Ekranın üst kısmında Veriler yedekleniyor: %1 gibi bir ibare belirecektir. %100’e ulaşınca aynı aynı alanda Tüm veriler yedeklendi. yazacaktır. Yedekleme durumunu Bildirim çubuğunu aşağı çekerek de takip edebilirsiniz.
- Yedekleme bitince ekranın alt kısmında Tamam butonu belirecektir. Bunun üzerine dokunarak işlemi sonlandırabilirsiniz.
- Bu kadar. Samsung Cloud ile yedekleme işlemi tamamlandı.
Video: Samsung Cloud yedekleme
Samsung Smart Switch ile yedek alma:
- Telefonunuzda aktif internet bağlantısı olduğundan emin olun. Şebeke interneti yerine Wi-Fi tavsiye ediyorum.
- Telefonunuzdan Ayarlar > Hesaplar ve yedekleme konumuna ulaşın.
- Harici depolama aktarımı üzerine dokunun. Smart Switch indirilip yüklensin mi? sorusuyla karşılaşırsanız Onayla üzerine dokunun. Ekranın üst kısmındaki bildirim çubuğunu aşağı çekerek indirme durumunu takip edebilirsiniz.
- İndirme tamamlandıktan sonra Samsung Smart Switch ekranı sizi karşılayacaktır. Bu ekranı yukarı kaydırarak bazı seçenekleri işaretlememiz gerekiyor, yoksa ekranın alt kısmındaki Devam et butonu çalışmayacaktır.
- Ekranı yukarı kaydırdıktan sonra yazıların altında Hüküm ve Koşulları kabul ediyorum ve Verilerimin yurt dışına aktarılmasını kabul ediyorum seçeneklerini işaretleyin. Bunu yaptıktan sonra Devam et butonu aktif hale gelecektir.
- Ekranın alt kısmında aktif hale gelen Devam et butonunun üzerine dokunun. Karşınıza Smart Switch bu izinleri kullanır başlıklı ekran çıkacaktır. Bu ekranın sağ alt kısmındaki İzin ver butonu üzerine dokunun.
- Verilerinizi aktarın başlıklı yeni bir ekran sizi karşılayacaktır. Bu ekranın sağ üst köşesindeki hafıza kartı görseline dokunun.
- Yedekle ve geri yükle diye bir ekrana geçeceksiniz. Bu ekranda SD kart üzerine dokunun. Ardından Telefonunuz yedeklensin mi? sorusuna Yedekle üzerine dokunarak onay verin.
- Yedeklenecek verileri seçme başlıklı ekrana geçeceksiniz. Bu ekranda Her şey seçeneğinin üzerine dokunun. Ardından ekranın sağ alt kısmındaki İleri üzerine dokunun.
- Mesajlaşma uygulaması verilerinizi yedekleyin şeklinde başka bir ekranla karşılaşırsanız (telefonunuzda Whatsapp yüklüyse bu ekranla karşılaşırsınız) ekranın sağ alt kısmındaki İleri üzerine dokunun (buradaki uyarıdan kasıt, Whatsapp gibi uygulamaların içerisinden ayrıca yedek almamız gerektiğidir, maalesef Smart Switch bu tür mesajlaşma uygulamalarının verilerini yedekleyememektedir).
- Karşınıza Veriler Samsung account’unuz kullanılarak yedeklenip şifrelendi. şeklinde bir uyarı çıkarsa Tamam diyerek geçin.
- Verileriniz yedekleniyor… ekranı belirecektir. Ekranda yüzde sayımı başlayacaktır. %100 olana dek beklemelisiniz. Ekranda bir de Ekranı açık tut diye bir seçenek mevcuttur. Bunu işaretlemenizi ve telefonu işlem tamamlanana kadar bir kenarda bekletmenizi öneriyorum. Böylece ekranınız kapanmayacak ancak şarjı çok hızlı gitmesin diye ekran ışığı sistem tarafından büyük oranda kısılacaktır.
- Yedekleme tamamlandığında Yedekleme sonuçları başlıklı ekran ile karşılaşacaksınız. Bu ekranın sağ alt kısmındaki İleri butonuna dokunun.
- Tamamlandı! başlıklı son bir ekran göreceksiniz. Ekrandaki Bitti üzerine dokunun.
- Bu kadar. Samsung Smart Switch ile yedekleme işlemi tamamlandı.
Video: Samsung Smart Switch yedekleme
Google Drive / Google One ile yedek alma:
- Telefonunuzda aktif internet bağlantısı olduğundan emin olun. Şebeke interneti yerine Wi-Fi tavsiye ediyorum.
- Telefonunuzdan Ayarlar > Hesaplar ve yedekleme konumuna ulaşın.
- Google Drive başlığı altındaki Verileri yedekle üzerine dokunun.
- Yedekle başlıklı ekranda Google One ile yedekle seçeneğinin açık konumda olduğundan emin olun, kapalıysa açın.
- Bu seçeneğin hemen altındaki Şimdi yedekle üzerine dokunun.
- Yedekle başlığının hemen altında ince bir ilerleme çubuğu belirecektir. Ayrıca ekranın üst konumundaki bildirim çubuğunu aşağı çekerek Verileriniz yedekleniyor… ibaresini görebilirsiniz. Yedekleme işlemi Google Drive hesabına yapılmaktadır.
- Bu işlem uzun bir süre alabilir. O yüzden işlemin bitmesini sabırla bekleyin.
- İşlem tamamlanınca bildirim çubuğundaki ilerleme kaybolacaktır. Yedekle ekranındaki Google One ile yedekle seçeneğinin hemen altında şuna benzer bir yazı olmalıdır: SM-G97XF – X dakika önce 15:12. Eğer bu şekilde bir ibare varsa yedeğiniz alınmış demektir. Ayrıca ekranı yukarı kaydırarak Yedekleme ayrıntıları başlığının altında Uygulamalar, Fotoğraflar ve videolar, SMS mesajları gibi her bir satırın altında örneğin 18 MB, 85 KB, 514 KB gibi boyutlar yazmalıdır. Hangi bölümün ne kadarlık kapasite ile yedeklendiğini gösteriyor.
- Bu kadar. Google Drive / One ile yedekleme işlemini tamamladık.
Video: Google One yedekleme
Uygulama içi yedek alma:
Ben sadece WhatsApp uygulamasının yedeklenmesini anlatacağım.
WhatsApp yedekleme:
- WhatsApp uygulamasını açın.
- Ekranın sağ üst köşesindeki üst üste üç nokta işaretine dokunup Ayarlar‘ı seçin.
- Ayarlar ekranında Sohbetler üzerine dokunun.
- Sohbetler ekranını yukarı kaydırarak listenin aşağısına inip Sohbet yedeği‘ni seçin.
- Sohbet yedeği ekranında YEDEKLE butonuna dokunun. Uygulama sizden yedekleme sıklığını sorabilir, Sadece “Yedekle”ye dokunuduğumda seçeneğini seçin. Ayrıca uygulama size hangi Google hesabına yedeklenmesi gerektiğini de sorabilir. Telefonda aktif kullandığınız Google hesabınızı seçin.
- Yedeklemenin ne durumda olduğunu Sohbet yedeği ekranında Yükleniyor kısmından görebilirsiniz. Ayrıca ekranın üst kısmındaki bildirim çubuğunu aşağı çekerek Yedekleme işleniyor başlığı altında durumu görebilirsiniz.
- Yedekleme tamamlanınca bildirim çubuğundaki yedekleme satırı ve Sohbet yedeği ekranındaki yükleme ilerlemesi kaybolacaktır.
- Bu kadar. WhatsApp yedeğimizi aldık.
Video: Uygulama içi yedekleme
Senkronizasyon ile yedekleme:
- Telefonunuzda aktif internet bağlantısı olduğundan emin olun. Şebeke interneti yerine Wi-Fi tavsiye ediyorum.
- Telefonunuzdan Ayarlar > Hesaplar ve yedekleme konumuna ulaşın.
- Hesapları yönet üzerine dokunun.
- Sol tarafında Google logosu olan kendi gmail (veya Google için kullandığınız kendi e-postanız) hesabınıza dokunun.
- Sonraki ekranda Hesabı eşitle üzerine dokunun.
- Hesabı eşitle ekranında, kapalı olan seçenek varsa, tüm seçenekleri açık konumuna getirip ekranın sağ üst köşesindeki üst üste üç nokta işaretine dokunup Şimdi Senkr Et üzerine dokunun.
- Ekrandaki her bir öğede Senkronize ediliyor… ibaresi belirecek ve kısa bir süre sonra kaybolacaktır. Tüm öğelerdeki Senkronize ediliyor… ibaresi kaybolunca hesap eşitleme tamamlandı demektir.
- Eğer Samsung hesabınız da varsa aşağıdaki aşamalara devam edin:
- İki defa ekranın alt kısmındaki Geri tuşuna basıp Hesapları yönet ekranına geri dönelim.
- Hesaplar arasında Samsung account yazan kendi gmail (veya Samsung için kullandığınız kendi e-postanız) hesabınıza dokunun.
- Sonraki ekranda Hesabı eşitle üzerine dokunun.
- Eşitleme ayarları başlıklı ekranda kapalı herhangi bir seçenek varsa, tüm seçenekleri açık konumuna getirin.
- Her bir seçeneğe girip, Şimdi eşitle üzerine dokunun. Eşitleniyor… ibaresi belirip kaybolduktan sonra telefonun geri tuşuna basıp bir sonraki seçeneğe girip aynı işlemi tekrarlayarak tüm eşitleme işlemlerini tamamlayın.
- Tüm bölümleri teker teker eşitledikten sonra Samsung hesabımızın eşitlemesini tamamlamış olduk.
Video: Senkronizasyon ile yedekleme
Müzik, resim, fotoğraf, dosyalar gibi dahili hafızadaki verileri yedekleme:
- Telefonumuzu bilgisayarımıza USB kablosuyla bağlayıp Dahili depolama‘ya erişelim.
- Dahili depolama‘daki aşağıdaki klasörleri seçip bilgisayarınızda masaüstüne veya bir klasör oluşturup bu klasörün içerisine kopyalayıp yapıştırın:
Alarms
DCIM
Documents
Download
Movies
Music
Notifications
Pictures
Recordings
Ringtones - Bu klasörleri kopyalayıp bilgisayarımızda bir yere kopyaladıktan sonra, başka dosya var mı diye dahili depolamada kısa bir gezinti gerçekleştirin. Kopyalamadığınız eksik dosya kalmadığından emin olduktan sonra dosya yedekleme işlemi bitti demektir.
Video: Dosya yedekleme
Telefonunuzu tam şarj edin
Telefonunuzu en az %80 seviyesine kadar şarj edin. Pili bozuk, aniden kapanan telefona sahipseniz asla root işlemine kalkışmayın. Önemli bir aşamada telefonun pili biterse, telefonunuz tamamen kullanılmaz hale gelir ve ücretli tamiratı gerekebilir (veya hiç tamir edilemez hale gelebilir).
Samsung USB sürücüsünü yükleyin
Windows 7 kullananlar için:
İndirdiğiniz Samsung_USB_Driver_v1.7.50.exe dosyasını açarak kurulum işlemini tamamlayın.
Windows 8, 8.1, 10, 11 kullananlar için:
Bu işletim sistemlerinde sürücü imza zorlamasını devre dışı bırakmak gerekiyor. Bunun için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz (1:06’dan sonrası).
Sürücü imza zorlamasını devre dışı bıraktıktan sonra indirdiğiniz Samsung_USB_Driver_v1.7.50.exe dosyasını açarak kurulum işlemini tamamlayın.
Video: Sürücü yükleme
Adım 1: Geliştirici seçeneklerini açalım
Android’de gizli bir menü olan Geliştirici seçeneklerini açmamız gerekiyor. Bunun için:
- Telefonunuzu açıp Ayarlar‘a girin.
- Telefon hakkında seçeneğine girin.
- Yazılım bilgilerine girin.
- Yapım numarası üzerine defalarca dokunun (7 kez dokunmak yeterli olabiliyor). Ekranda bazı uyarılar belirdiğini göreceksiniz. Geliştirici modu etkinleştirildi uyarısı görürseniz işlem tamamlandı demektir. Bu esnada sizden ekran kilidi şifrenizi girmeniz istenebilir, normaldir, şifrenizi girdikten sonra geliştirici modu etkinleşecektir.
- Telefonun geri tuşuna iki kez basarak Ayarlar menüsüne geri dönün.
- Ayarlar menüsünün en altında Geliştirici seçenekleri diye bir seçeneğin belirdiğini göreceksiniz. Bu kadar. Geliştirici seçenekleri açıldı.
Video: Geliştirici seçenekleri açma
Adım 2: OEM kilidini açalım
Telefonun OEM kilidini açmak demek, imalatı bitip yetkisiz girişimlere karşı mühürlenen telefonun kilidini açmak demektir.
OEM kilidini açmak için:
- Telefonunuzu açıp Ayarlar‘a girin.
- Geliştirici seçeneklerine girin.
- OEM kilit açma seçeneğinin kapalı konumundan açık konumuna getirelim.
- Karşınıza çıkan uyarıya onay verin. Bu kadar. OEM kilidi açıldı.
Video: OEM kilit açma
Adım 3: Bootloader kilidini açalım (kritik aşama)
Bootloader, kabaca telefonun önyüklemesi demektir. Buradaki güvenlik kilidinin de açılması gerekiyor. Buradaki işlem sonrası telefonunuzdaki tüm veriler silinecek ve telefonunuz fabrika ayarlarına döndürülecektir (hafıza kartı etkilenmeyecektir).
Bootloader kilidini açmak için:
- Telefonunuzu tamamen kapatın.
- Telefonunuzun USB kablosunu önce sadece bilgisayarınıza takın, telefonunuza takılan kısmını henüz bağlamayın.
- Telefonunuzun ses kısma ve Bixby tuşlarını beraber basılı tutun.
- İki tuşu basılı tutarken, bu tuşları bırakmadan telefonun USB kablosunu bağlayın ve bekleyin.
- 3-5 saniye içerisinde bootloader ekranı ile karşılaşacaksınız.
- Bootloader ekranıyla karşılaşınca basılı tuttuğunuz tuşları bırakın ve USB kablosunu çıkarın.
- Şimdi telefonun ses yükseltme tuşunu basılı tutun. Ekrandaki yazılarda bir değişiklik olana dek bekleyin.
- Yazılar değiştikten sonra ses yükseltme tuşunu bırakın. Ardından ses yükseltme tuşuna bir kez dokunup bırakın, basılı tutmanıza gerek yok. Böylece bootloader kilidinin açılmasına onay vermiş oluyoruz.
- Telefonda bir takım işlemler gerçekleştikten sonra, telefonunuz yeniden başlayacaktır.
- Telefonunuz kapanıp açıldıktan sonra, Samsung logosunun olduğu açılış ekranında bir takım uyarılar belirecektir. Bunlar cihazın bootloader kilidinin açıldığına karşı sizi uyarmak için Samsung’un izlediği bir politikadır. Dikkate almayın. Ancak ekranda PRESS POWER KEY TO CONTINUE görüyorsanız telefonun güç tuşuna bir kez basıp bırakın. Uyarı ekranını geçmek için bunu yapmamız gerekiyor.
- Telefonunuz fabrika ayarlarına döndürüldüğü için ilk açılışı 10 dakika kadar sürebilir. Telefonunuz açılana ve kurulum ekranıyla karşılaşana dek bekleyin.
- Kurulum ekranıyla karşılaşınca, tüm seçenekleri atlamaya çalışın. Kullanıcı girişi istenirse bile giriş yapmadan ilerleyin. Amacımız kurulumu olabildiğince hızlı atlamaktır. Çünkü telefonu ikinci kez sıfırlayacağız. Bu aşamada kurulum bilgilerini eksiksiz girmekle uğraşıp boşuna emek harcayamayız.
- Kurulumu tamamladıktan sonra telefonun geliştirici seçeneklerini tekrar etkinleştirin.
- Geliştirici seçeneklerine girip OEM kilit açma seçeneğinin hafif silik bir şekilde ve açık konumunda olduğunu görün. böylece telefonumuzun OEM kilidinin otomatik olarak kapatılıp kapatılmadığından emin olmuş olduk. Yani bootloader kilidi açıldı ve açıldığından emin olduk. Sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
Video: Bootloader kilit açma
Adım 4: Magisk ile yama yapalım
Galaxy S10’larda root için mecburen orjinal fabrika yazılımına ve TWRP dosyasına Magisk uygulaması ile yama yapmamız gerekiyor. Ardından yaptığımız bu yamalı dosyaları ODIN programı ile telefonumuza flash işlemi dediğimiz işlemle yükleyeceğiz.
Orjinal cihaz yazılımına Magisk’i yamalamak için:
- İndirdiğiniz orjinal cihaz yazılımının (klasöre ayıkla şeklinde yaptığınız) AP_, BL_, CP_ gibi dosyalar arasından AP_ ile başlayan dosyayı telefonun dahili hafızasına kopyalayın.
- İndirdiğiniz TWRP dosyasını da (örnek: twrp-3.6.1_9-3-beyond0lte.img) aynı şekilde telefonunuzun dahili hafızasına atın.
- İndirdiğiniz Magisk apk dosyasını (örnek: Magisk-v24.3.apk) dahili hafızaya atın.
- Telefonunuzun menüsünden Dosyalarım uygulamasını açıp Dahili depolama içerisine girip Magisk dosyasını bulup üzerine dokunun. Karşınıza çıkan pencerede Ayarlar üzerine dokunun. Yeni açılan ve içerisinde programların olduğu listede Dosyalarım‘ın kapalı olan sürükleme çubuğuna dokunup açık konumuna getirin. Bunu yapar yapmaz karşınıza Magisk “Bu uygulamayı yüklemek istiyor musunuz?” penceresi çıkacaktır. Eğer çıkmazsa telefonun geri tuşuna basarak Dosyalarım uygulamasına geri dönüp tekrar Magisk dosyasını açın. Ardından Yükle üzerine dokunarak yükleme işlemini yapın. Yükleme bitince Aç seçeneğini seçerek uygulamayı açın.
- Uygulama içerisindeyken sağ üst köşede Yükle üzerine dokunun. Bir sonraki ekranda Seçenekler başlığının hemen altındaki Kurtarma Modunun işaretli olduğundan emin olun ve İLERİ üzerine dokunun. Yöntem seçeneği açılacak. Buradan Dosyayı Seçin ve Yamalayın seçeneğinin üzerine dokunun.
- Açılan yeni ekranda Dosyalarım üzerine dokunun. Açılan Dosyalarım ekranından Dahili depolama içerisine girin ve AP_ ile başlayan dosyanızı seçin ve Tamam‘a dokunun. Magisk ekranına geri döneceksiniz. Bu ekranda HAYDİ BAŞLAYALIM -> üzerine dokunun.
- Karşınıza Kurulum – Yükleniyor… başlıklı yeni bir ekran çıkacak. Bir dizi komutun işlendiğini göreceksiniz. Bu ekranda ortalama 1 dakika kadar beklemeniz gerekmektedir.
- İşlemin bittiğini ekranın üstündeki Kurulum başlığı altında Tamamlandı! yazısından anlayabilirsiniz. Bunu görünce, komutlar arasında Output file is written to diye başlayan kodun hemen altında storage/emulated diye başlayan dizeyi elinizle sola doğru kaydırın (yani ekranı hafif sola kaydırarak dosya ismini görmeye çalışıyoruz burada). Dizenin sonunda magisk_patched-24300_BabvH.tar gibi bir dosya ismi göreceksiniz (dosyanın sonundaki BabvH kısmı otomatik oluşturulur ve sizde farklıdır). Bu bizim yamalanmış yeni orjinal cihaz yazılımı dosyamızdır. İsmini not alın. Bu dosyayı telefonun Dosyalarım -> İndirilenler klasöründe bulabilirsiniz. Bilgisayardan görmek için ise telefonun dahili hafızasındaki Downloads klasörüne bakmanız yeterlidir. Bu dosyayı bilgisayarımızdaki orjinal cihaz yazılımının dosyalarının arasına (AP_, BL_, CP_ gibi dosyaların arasına) kopyalayın.
- Orjinal cihaz yazılımı yamalama işlemi bitti. Şimdi sıra TWRP dosyasını yamalamada. Aşağıdaki aşamalara geçebilirsiniz.
TWRP recovery dosyasını yamalamak için:
- Magisk uygulamasını tekrar açın. Uygulama içerisindeyken sağ üst köşede Yükle üzerine dokunun. Bir sonraki ekranda Seçenekler başlığının hemen altındaki Kurtarma Modunun işaretli olduğundan emin olun ve İLERİ üzerine dokunun. Yöntem seçeneği açılacak. Buradan Dosyayı Seçin ve Yamalayın seçeneğinin üzerine dokunun.
- Açılan yeni ekranda Dosyalarım üzerine dokunun. Açılan Dosyalarım ekranından Dahili depolama içerisine girin ve twrp- ile başlayan dosyanızı seçin ve Tamam‘a dokunun. Magisk ekranına geri döneceksiniz. Bu ekranda HAYDİ BAŞLAYALIM -> üzerine dokunun.
- Karşınıza Kurulum – Yükleniyor… başlıklı yeni bir ekran çıkacak. Bir dizi komutun işlendiğini göreceksiniz. Bu ekranda, dosya boyutu daha küçük olduğundan bir dakikayı bulmadan işlem tamamlanacaktır.
- İşlemin bittiğini ekranın üstündeki Kurulum başlığı altında Tamamlandı! yazısından anlayabilirsiniz. Bunu görünce, komutlar arasında Output file is written to diye başlayan kodun hemen altında storage/emulated diye başlayan dizeyi elinizle sola doğru kaydırın (yani ekranı hafif sola kaydırarak dosya ismini görmeye çalışıyoruz burada). Dizenin sonunda magisk_patched-24300_zkNRr.img gibi bir dosya ismi göreceksiniz (dosyanın sonundaki zkNRr kısmı otomatik oluşturulur ve sizde farklıdır). Bu bizim yamalanmış TWRP dosyamızdır. İsmini not alın. Bu dosyayı telefonun Dosyalarım -> İndirilenler klasöründe bulabilirsiniz. Bilgisayardan görmek için ise telefonun dahili hafızasındaki Downloads klasörüne bakmanız yeterlidir. Bu dosyayı bilgisayarımızdaki orjinal cihaz yazılımının dosyalarının arasına (AP_, BL_, CP_ gibi dosyaların arasına) kopyalayın.
- Kopyaladığınız dosyanın üzerine fareniz ile sağ tıklayıp çıkan sağ-tık menüsünden Yeniden Adlandır seçeneğini seçip, dosyanın adını recovery olarak değiştirin ve klavyeden Enter tuşuna basın. Böylece dosyanın adı magisk_patched-24300_zkNRr.img yerine recovery.img olarak değişmiş olacaktır. Dosya uzantısının .img olduğundan emin olun.
- TWRP dosyamızı yamaladık ve dosyanın ismini de değiştirerek buradaki işlemleri tamamladık. Sonraki aşamada, yamalı TWRP dosyamızı, yamalı orjinal yazılım dosyamızın içerisine atacağız:
Yamalanmış TWRP dosyası ile yamalanmış orjinal cihaz yazılımını birleştiriyoruz. Şöyle ki:
- Orjinal cihaz yazılımının klasörünün içerisine attığımız magisk-patched tar dosyasına faremiz ile sağ tıklayıp sağ-tık menüsünden 7-Zip üzerine geliyoruz ve 7-Zip üzerine gelince çıkan menüden Arşivi Aç seçeneğini seçiyoruz.
- Açılan arşivin içindeki recovery.img dosyasını faremizin sol tuşu ile seçip klavyemizdeki Delete tuşuna basıyoruz ve gelen uyarıya Tamam diyerek bu dosyayı siliyoruz.
- Silme işlemi biraz uzun sürecektir. İşlem tamamlanınca pencereyi kapatmadan orjinal cihaz yazılımının klasörünün içerisine attığımız ve ismini değiştirdiğimiz TWRP‘nin yeni recovery.img dosyasını faremizin sol tuşu ile basılı tutup, açık olan arşiv penceresinin içerisine sürükledikten sonra faremizin sol tuşunu bırakıyoruz. Sürükle-bırak tekniğiyle arşivin dışındaki recovery.img dosyasını arşivin içerisine atmış bulunduk. Bu dosyanın arşive alınması da biraz uzun sürecektir.
- İşlem tamamlandıktan sonra arşivi kapatabilirsiniz. Yamaları birleştirmiş olduk.
Video: Magisk ile yamalama
Adım 5: ODIN ile flash işlemini gerçekleştirelim (kritik aşama)
Yamalanmış ve birleştirilmiş orjinal cihaz yazılımını ODIN diye bir program kullanarak telefonumuza yüklüyoruz.
İşlem basamakları şöyle:
- İndirdiğimiz dosyalardan biri olan Odin3_v3.14.1.zip dosyasına sağ tıklayıp Klasöre Ayıkla diyoruz. Odin3_v3.14.1 klasörü oluşuyor ve dosyalar bunun içerisinde yer alıyor. Bu klasörün içinden Odin3_v3.14.1.exe dosyasına çift tıklayıp çalıştırıyoruz. Karşımıza çıkan uyarıyı Tamam diyerek kapatıyoruz.
- Odin programının sol tarafına baktığınızda Log | Options | Pit diye üç farklı sekme göreceksiniz. Options sekmesine tıklayın.
- Options sekmesi içerisindeki Auto Reboot işaretini kaldırın. Amacımız, cihaza yazılım yüklendikten sonra telefonun otomatik olarak yeniden başlatılmasını engellemektir. Kendimiz telefonu bir takım tuş kombinasyonlarıyla yeniden başlatacağımız için bunu yapmalıyız. Bunu yaptıktan sonra Log sekmesine tıklayalım.
- Telefonunuzu tamamen kapatın.
- Telefonunuzun USB kablosunu önce sadece bilgisayarınıza takın, telefonunuza takılan kısmını henüz bağlamayın.
- Telefonunuzun ses kısma ve Bixby tuşlarını beraber basılı tutun.
- İki tuşu basılı tutarken, bu tuşları bırakmadan telefonun USB kablosunu bağlayın ve bekleyin.
- 3-5 saniye içerisinde bootloader ekranı ile karşılaşacaksınız.
- Bootloader ekranıyla karşılaşınca basılı tuttuğunuz tuşları bırakın. USB kablosunu çıkarmayın!
- Telefonun ses yükseltme tuşuna bir kez basıp bırakarak Download moduna girin (basılı tutmayın, sadece basıp bırakın).
- Odin programına bakın. Programın sol üst kısmındaki ID:COM bölümünde 0:[COM3] gibi bir ibare belirmesi gerekiyor. Ayrıca Log başlığı altında <ID:0/003> Added!! yazması gerekiyor.
Bunlar olmamışsa sürücü yüklemede sorun yaşamış olabilirsiniz. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve telefonunuzu, bilgisayarınızın farklı bir USB portuna bağlayın ve yukarıdaki işlemleri bu aşamaya kadar tekrar edin. - Odin programı telefonumuzu gördüyse dosyaları programa tanımlamak gerekiyor. Şöyle yapıyoruz:
- BL butonuna tıklıyoruz ve açılan pencerede orjinal cihaz yazılımı klasörüne girip BL ile başlayan dosyayı seçiyoruz ve Aç‘a tıklıyoruz.
- AP butonuna tıklıyoruz ve açılan pencere magisk-patched diye başlayan dosyayı seçiyoruz ve Aç‘a tıklıyoruz.
- CP butonuna tıklıyoruz ve açılan pencerede CP ile başlayan dosyayı seçiyoruz ve Aç‘a tıklıyoruz.
- CSC butonuna tıklıyoruz ve açılan pencerede CSC ile başlayan dosyayı seçiyoruz (Home_CSC’yi değil!) ve Aç‘a tıklıyoruz.
- Dört dosyayı da tanımladıktan sonra Odin programından Start‘a tıklıyoruz.
- Flash işlemi başladıktan sonra bitene kadar programın sol üst köşesindeki küçük bölmede ve Log kayıtlarında işlemlere dair bilgiler görünecektir. Tahminen 10 dakika içerisinde işlemler tamamlanacaktır.
- İşlemin bittiğini Log kayıtlarının en sonunda All threads completed yazısından anlayabilirsiniz.
Video: ODIN ile yükleme
Adım 6: TWRP’ye erişelim
Odin programı ile flash işlemi bittiğinde, program içerisindeki Auto Reboot işaretini kaldırdığımız için telefonumuz Download modunda kalmaya devam edecektir. Biz manüel olarak bazı tuş kombinasyonlarıyla telefonumuzu TWRP ekranına alacağız.
TWRP’ye erişmek için:
- (Bu aşamayı tamamen okuduktan sonra işleme başlayın, tuş kombinasyonlarında hızlı olmamız gereken noktalar var) Flash işlemi bitmiş, Download ekranında olan ve bilgisayara hâlâ USB kablosuyla bağlı bulunan telefonumuzun güç tuşu ve ses kısma tuşunu beraber basılı tutalım. Birkaç saniye bu şekilde basılı tuttuğumuzda telefonumuz kapanıp tekrar açılacaktır (yani yeniden başlatılacaktır). Telefon kapanır kapanmaz tüm tuşları bırakıp, daha telefon açılmadan (2 saniyelik zaman diliminde) hemen güç, bixby ve ses yükseltme tuşlarını basılı tutmamız gerekiyor. Bu üç tuşu basılı tutarken telefon açıldıysa açılış logosundan sonra (ekrandaki uyaraları ve “PRESS POWER KEY TO CONTINUE” uyarısını dikkate almayın) TWRP ekranıyla karşılaşacaksınız. Eğer zamanında tuşlara basamadıysanız ve TWRP ekranı yerine normal Samsung logosu sizi karşıladıysa ve aradan 30 saniyeden fazla zaman geçtiyse, basılı tuttuğunuz tuşları bırakın. Telefon sizi kurulum ekranıyla karşılayacaktır. Kurulum ekranı açılınca telefonun güç tuşunu basılı tutun ve çıkan seçeneklerden Yeniden başlat‘ı seçin. Telefon kapanır kapanmaz tekrar güç, bixby ve ses yükseltme tuşlarını basılı tutun.Bu şekilde çabalayarak TWRP ekranını görmeye çalışın. TWRP ekranı ilk karşınıza çıktığında tuşları bırakabilirsiniz ancak telefonu elinizden bırakmayın çünkü TWRP bir dizi komut işledikten sonra telefonunuzu tekrar yeniden başlatacaktır. Bu olduğunda yine güç, bixby ve ses yükseltme tuşlarını basılı tutarak TWRP ekranına tekrar giriş yapın.
- TWRP ikinci kez açıldığında sizi bir sürükleme çubuğuyla karşılayacaktır. Sürükleme çubuğunu ekranın en sağına sürükleyip bırakarak TWRP ana menüsüne girin.
- Daha önceden bilgisayarımıza indirdiğimiz multidisabler-samsung-3.1.zip dosyasını telefonumuzun dahili hafızasına atalım. Telefon TWRP modundayken bilgisayar telefonunuzun dahili hafızasını görecektir. O konuda şüpheniz olmasın.
- TWRP ana menüsündeki Install butonuna dokunun. Ardından çıkan ekrandan multidisabler-samsung-3.1.zip dosyasını bulup üzerine dokunun. Eğer işlemler esnasında telefonun ekranı kapanırsa, ekrana çift dokunarak telefonu uyandırabilirsiniz. Bunu yaptığınızda yine karşınıza bir sürükleme çubuğu çıkacaktır. Sürükleme çubuğu güvenlik amaçlıdır. Sağa doğru sürükleyerek ekran kilidini açıp devam edebilirsiniz.
- multidisabler-samsung-3.1.zip üzerine dokunduktan sonra yine bir sürükleme çubuğu ile karşılaşacaksınız. Bu sürükleme çubuğunu sağa doğru sürükleyerek yükleme işlemini başlatın.
- İşlem bitince telefonun geri tuşuna (ekranın sol alt kısmındaki üçgen) iki kez dokunarak TWRP ana menüsüne geri dönün.
- TWRP ana menüsünden Wipe üzerine dokunun. Ardından çıkan ekranda Format Data üzerine dokunun. Ardından bir klavye sizi karşılayacaktır. Bu klavyede sırasıyla y, e, s tuşlarına dokunun ve ekranda yes yazısını gördükten sonra klavyenin sağ alt kısmındaki mavi onay işaretine dokunun. Buradaki işlem ile telefonumuzu TWRP’nin okuyabileceği bir şekilde sıfırlamış oluyoruz.
- Sıfırlama işlemi bitince telefonumuzun geri tuşuna yine birkaç kez dokunup TWRP ana menüsüne, oradan da Wipe menüsüne tekrar girin.
- Bu sefer ekrandaki sürükleme çubuğunu sağa sürükleyerek ikinci kez telefonumuzu sıfırlayalım.
- İşlem bitince telefonun geri tuşuna birkaç kez dokunarak tekrar TWRP ana menüsüne gelin.
- TWRP ana menüsünde Reboot üzerine dokunun. Ardından Recovery üzerine dokunun.
- Bu kadar. Telefonumuza başarılı bir şekilde TWRP yüklemiş olduk. Telefonun USB bağlantısını hâlâ kesmeyin, aşağıda bir takım işlemler hâlâ var:
Burada anlamanızı istediğim bir husus var (root’lu ve root’suz mod konusu):
Galaxy S10’a root yapan geliştiriciler, telefonumuzun root’lu ve root’suz iki modunun olduğunu söylüyor.
Telefonu root’suz modda açmak için:
Telefonu normal bir şekilde kapatıp, güç tuşunu basılı tutarak yine normal bir şekilde açarsak telefonumuz root’suz modda açılacaktır.
Telefonu root’lu modda açmak için:
Bunun üç yolu var: Birincisi TWRP içerisinden, ikincisi tuş kombinasyonları ile, üçüncüsü Magisk içerisinden.
TWRP içerisinden (en garanti yöntem): Telefonumuz açık iken USB kablosuyla bilgisayara bağlıyoruz. Telefonu yeniden başlatıyoruz. Telefon kapanır kapanmaz güç, bixby ve ses yükseltme tuşlarını basılı tutarak TWRP ekranına tekrar giriş yapıyoruz. TWRP ekranını görünce tuşları bırakıyoruz. Eğer TWRP komut işleyip tekrar telefonu kapatırsa hemen bu üç tuşu tekrar basılı tutuyoruz. Tekrar TWRP ekranına erişiyoruz. Sürükleme çubuğunu sağa doğru sürükleyip TWRP ana menüsüne geliyoruz. Oradan sırasıyla Reboot > Recovery butonlarına basıyoruz. Böylece telefonumuz root’lu modda yeniden başlatılmış oluyor.
Tuş kombinasyonlarıyla (bazen çalışmıyor): Telefonumuz açık iken normal bir şekilde güç tuşunu basılı tutup Yeniden başlat‘ı seçiyoruz. Telefonumuz kapanır kapanmaz güç, bixby ve ses yükseltme tuşlarını basılı tutuyoruz. Uyarı ekranından sonra Samsung açılış logosunu (uyarıların olmadığı, sadece Samsung yazısının olduğu ekran) görünce tuşları bırakıyoruz. Böylece telefonumuz root’lu modda yeniden başlatılmış oluyor.
Magisk içerisinden (telefonu root’suz modda açtıysanız çalışmaz): (Aşağıda nasıl yüklendiğini anlattığım) Magisk uygulamasını açıyoruz. Uygulama içerisinde, ekranın sağ üst köşesindeki dönemeçli ok işaretine dokunup açılan menüden Kurtarma moduna yeniden başlat seçeneğini seçiyoruz. Telefon kapanıp root’lu modda açılıyor.
Bu hususu anladıysanız işlemlerimize devam edelim:
Video: TWRP’ye giriş
Adım 7: Magisk yükleyelim
Telefonumuz tekrar sıfırlandığı için yine ilk açılışı biraz uzun sürecektir. Ardından tekrar bir kurulum ekranıyla karşılaşacaksınız. Bu sefer kurulum aşamalarını istediğiniz gibi detaylı ve düzenli bir şekilde tamamlayabilirsiniz (Wifi ağınıza bağlanabilir, Google ve Samsung hesaplarınıza giriş yapabilirsiniz). Çünkü artık telefonu sıfırlamayacağız ve bu kurulum ayarlarıyla kullanacağız.
- Kurulum ekranını tamamladıktan sonra telefonun ev ekranında veya uygulamalar ekranında Magisk uygulamasını bulun ve üzerine dokunun. Bunu yaptığınızda uygulama size bir soru soracak. Tamam diyerek onay verin. Magisk Manager telefonumuza yüklenecektir. Yükleme bitince Aç üzerine dokunarak uygulamayı açın. Bu esnada telefonun bilgisayara USB kablosuyla bağlı olduğundan emin olun.
- Magisk uygulaması açılınca yine sizi bir soruyla karşılayacaktır. Tamam diyerek onay verin. Ardından Magisk, bazı işlemler gerçekleştirip telefonu otomatik olarak yeniden başlatacaktır. Telefon yeniden başlatılmak üzere kapanır kapanmaz derhal güç, bixby ve ses yükseltme tuşlarını basılı tutun. Amacımız telefonu recovery modunda açmaya çalışmaktır.
- Telefon kapandı, üç tuşu basılı tutmaya başladık, USB kablomuz telefona ve bilgisayara bağlı, telefon açıldı ve biz hâlâ üç tuşu basılı tutuyoruz… Böyle yapınca yine TWRP ekranı bizi karşılayacaktır. Bu ekranı görünce tuşları bırakın yalnız dikkat edin, TWRP yukarıdaki “ilk TWRP yükleme aşamasında” olduğu gibi yine bir dizi komut çalıştırıp telefonu bir daha yeniden başlatabilir (benim başıma geldi, sizde de aynısı olursa diye söylüyorum). Bunu gördüğünüzde, yani TWRP komutları işledikten sonra telefonunuz tekrar kapanırsa derhal güç, bixby ve ses yükseltme tuşlarını basılı tutup tekrar TWRP ekranına ulaşmaya çalışın. TWRP ekranını açınca tuşları bırakın.
- TWRP ekranı açıldığında eğer karşınıza sürükleme çubuğu çıkarsa, çubuğu sağa sürükleyip TWRP ana menüsüne girin.
- TWRP ana menüsünde Reboot üzerine dokunun. Ardından Recovery üzerine dokunun.
- Telefonunuz kapanıp recovery modunda açılacaktır, yani root’lu modda açılacaktır. Biz eğer Magisk’i kendi halinde telefonu yeniden başlatmasına izin verseydik Magisk uygulaması yüklense dahi telefonumuz root’suz modda açılacaktı. Buradaki işlemler ile telefonumuzu root’lu modda açmış olduk.
- Telefonumuz açılınca tekrar uygulamalar arasından Magisk’i bulup açın. Bu sefer uygulama hiçbir uyarı vermemelidir. Magisk’e girince ekrandaki ibareler şöyle olmalıdır:
Magisk
Yüklü: 24.3 (veya sizde daha yüksek bir sürüm olabilir)
Zygisk: Hayır
Ramdisk: Hayır
Uygulama
Güncel: 24.3 (24300) (27) (veya sizde daha yüksek sürüm olabilir)
Yüklü: 24.3 (24300) (27) - Magisk uygulamasından çıkın ve Google Play‘e girip Root Checker diye aratın ve yükleyin.
- Root Checker uygulaması yüklendikten sonra açın ve açılıştaki kurulum aşamalarını geçin.
- Root Checker ana menüsüne ulaşınca KÖKÜ DOĞRULA üzerine dokunun. Bunu yaptıktan sonra Yetkili Kullanıcı İsteği diye bir uyarı ekranıyla karşılaşacaksınız. Hemen İZİN VER üzerine dokunun.
- Root Checker uygulamasında şöyle bir ibare belirecektir: Tebrikler! Kök erişimi bu cihaza düzgün bir şekilde yüklendi!
- Bu ibare ile karşılaştıysanız root özelliği sorunsuz bir şekilde çalışıyor demektir. Artık root gerektiren tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bunun yerine Root Checker’da şu ibare belirirse: “Üzgünüm! Kök erşimi bu cihaza düzgün bir şekilde yüklü değil.” düşünmemiz gereken hususlar şunlar olmalıdır:
Telefon root’lu modda açılmamış olabilir mi?
Yukarıda telefonu root’lu modda nasıl açabileceğinizi anlatmıştım. Bu kısma bakın.
Telefona yapılan root başarısız mı oldu?
Bu pek mümkün değil. Çünkü biz telefona yamalanmış orjinal cihaz yazılımı yükledik. Yani telefona root’lu dosyalar fabrika ayarlarıyla varsayılan olarak yüklü olarak geliyor. Sadece bizim bu root’lu moda ulaşmamız gerekiyor. Ancak yine de şüpheye düştüyseniz tüm işlemleri bir kez daha en baştan ve dikkatlice tekrarlayarak yapın. Çok zahmetli bir işlem olduğu için pek tavsiye etmem ancak yine de denemekte fayda var.
Yine başarısız olursanız, root işlerinden anlayan bir arkadaşınıza danışmanızı öneririm.
Video: Magisk yükleme & Root doğrulama
Adım 8: Yedekleri geri yükleyelim
Samsung Cloud ile yedek geri yükleme:
- Telefonunuzda aktif internet bağlantısı olduğundan emin olun. Şebeke interneti yerine Wi-Fi tavsiye ediyorum.
- Telefonunuzdan Ayarlar > Hesaplar ve yedekleme konumuna ulaşın.
- Samsung Cloud başlığı altında Verileri geri yükle seçeneğine dokunun.
- Bunu yaptığınızda Samsung Cloud sizden güncelleme isteyebilir, izin verin, güncelleme tamamlandıktan sonra (ekranın üstündeki bildirim çubuğunu aşağı çekerek Samsung Cloud güncellemesini takip edebilirsiniz) tekrar Verileri geri yükle üzerine dokunun. Bu sefer Samsung Cloud açılacaktır.
- Verileri geri yükle ekranından Bu telefon başlığı altındaki kendinize ait yedeğin üzerine dokunun.
- Bir sonraki ekrana geçtiğinizde, ekranın alt kısmındaki Yenile üzerine dokunun. Böylece yedekler geri yüklenmeye başlayacaktır.
- Bu kadar. İşlem bittiğinde Samsung Cloud ile yedek geri yükleme işlemimiz tamamlanmış olacaktır.
Bazı ayarlar ve uygulamalar Samsung Cloud ile tam olarak geri yüklenemeyebiliyor. Eğer geri yüklediğiniz Samsung Cloud yedeğinden memnun kalmazsanız, alternatif yedek olan Samsung Smart Switch yedeğini geri yüklemeyi deneyin.
Video: Samsung Cloud geri yükleme
Samsung Smart Switch ile yedek geri yükleme:
- Telefonunuzda aktif internet bağlantısı olduğundan emin olun. Şebeke interneti yerine Wi-Fi tavsiye ediyorum.
- Telefonunuzdan Ayarlar > Hesaplar ve yedekleme konumuna ulaşın.
- Harici depolama aktarımı üzerine dokunun. Smart Switch indirilip yüklensin mi? sorusuyla karşılaşırsanız Onayla üzerine dokunun. Ekranın üst kısmındaki bildirim çubuğunu aşağı çekerek indirme durumunu takip edebilirsiniz.
- İndirme tamamlandıktan sonra Samsung Smart Switch ekranı sizi karşılayacaktır. Bu ekranı yukarı kaydırarak bazı seçenekleri işaretlememiz gerekiyor, yoksa ekranın alt kısmındaki Devam et butonu çalışmayacaktır.
- Ekranı yukarı kaydırdıktan sonra yazıların altında Hüküm ve Koşulları kabul ediyorum ve Verilerimin yurt dışına aktarılmasını kabul ediyorum seçeneklerini işaretleyin. Bunu yaptıktan sonra Devam et butonu aktif hale gelecektir.
- Ekranın alt kısmında aktif hale gelen Devam et butonunun üzerine dokunun. Karşınıza Smart Switch bu izinleri kullanır başlıklı ekran çıkacaktır. Bu ekranın sağ alt kısmındaki İzin ver butonu üzerine dokunun.
- Verilerinizi aktarın başlıklı yeni bir ekran sizi karşılayacaktır. Bu ekranın sağ üst köşesindeki hafıza kartı görseline dokunun.
- SD karttan geri yükleme başlığı altındaki yedeğin üzerine dokunun.
- Geri yüklenecek verileri seçme ekranında Her şey seçili iken İleri üzerine dokunun.
- Yedekler geri yüklenmeye başlanacaktır. Ekranı takip ederek işlemin tamamlanmasını bekleyin.
- Bu kadar. Smart Switch ile yedek geri yükleme işlemi tamamlanmıştır.
Video: Samsung Smart Switch geri yükleme
Google Drive / Google One ile yedek geri yükleme:
Maalesef root sonrası Google Drive / Google One yedeği geri yüklenemiyor. O yüzden başka yedek geri yükleme yöntemlerini uygulayın.
Uygulama içi yedek geri yükleme:
Yine WhatsApp yedeğini geri yükleme yöntemini anlatacağım. Diğer uygulamalar için araştırmanızı öneririm.
WhatsApp yedeğini geri yükleme:
- WhatsApp uygulamasını Google Play‘den yükleyin ve Aç‘ın.
- WhatsApp uygulamasına giriş yaparken istediği izinler olacaktır, bunları onaylayın.
- WhatsApp sizin telefon numaranızı isteyecektir. Telefon numaranızı doğru girin ve ilerleyin.
- WhatsApp telefonunuza bir SMS gönderecektir. Bu SMS içerisindeki güvenlik kodunu WhatsApp’ın girmenizi istediği kod girme alanına yazın ve ilerleyin.
- WhatsApp otomatik olarak yedeklerinizi tespit edecektir. İlerleyin ve kurulumu bitirin.
- Bu kadar. WhatsApp arkaplanda yedeğinizi geri yükleyecektir. Mesajların ve mesajlar içerisindeki görsellerin yüklenmesi, yedeğinizin boyutuna göre biraz zaman alabilir.
Video: Uygulama içi yedek geri yükleme (Whatsapp)
Senkronizasyon ile yedek geri yükleme:
Root işlemi esnasında son kez karşınıza çıkan telefonunuzun kurulum ekranında, telefonu formatlamadan önce kullandığınız Google ve Samsung hesaplarına giriş yaptığınızda, senkronizasyon ile yedeklenen verileriniz otomatik olarak geri yüklenecektir (kişiler, SMS vb.)
Bu işlem için ek bir anlatım gerekmemektedir. Ancak siz ilk kurulum sırasında hesabınıza giriş yapmadan atladıysanız ve hesabınızı manüel olarak eklemek isterseniz:
- Telefonunuzdan Ayarlar > Hesaplar ve yedekleme konumuna ulaşın.
- Ekranındaki Hesap ekle üzerine dokunun.
- Google‘ı seçin ve hesap bilgilerinizi girip ilerleyin.
- Senkronizasyonun açık olduğundan emin olun. Bunun için; bildirim çubuğunu aşağı çekip, Senkr isimli fonksiyonun açık olduğunu görün, kapalıysa üzerine dokunarak açık konuma getirin.
- Aynı işlemi Samsung hesabınız varsa onu eklemekte de kullanarak yapın.
- Bu kadar. Verileriniz otomatik olarak eşitlenerek telefonunuza geri yüklenecektir.
Video: Senkronizasyon ile yedek geri yükleme
Müzik, resim, fotoğraf, dosyalar gibi yedeklediğiniz verileri geri yükleme:
Yapmanız gereken, dahili hafızasından bilgisayarınıza kopyaladığınız dosya ve klasörleri tam tersi bir şekilde; bilgisayarınızdan telefonun dahili hafızasına kopyalayın. Bu kadar.
Video: Dosya yedeklerini geri yükleme
Sık Sorulan Sorular
- Soru: Telefonumu kapattım ve daha sonra açmak istedim. Ancak telefonum Samsung logosundan sonra yeniden başlıyor. Bu bir döngü halinde devam ediyor. Ne yapabilirim?
- Cevap: Telefonun root’suz modu hasar gördüğü için bu sorunu yaşıyor olabilirsiniz (özel kernel yüklediyseniz veya başka bir modifikasyon bu soruna neden olabilir). Telefonunuz sürekli yeniden başlarken herhangi bir anda telefonunuzu USB kablosuyla bir bilgisayara bağlayın ardından ses yükseltme, bixyby ve güç tuşlarını basılı tutun. Telefon bu esnada yeniden başlamaya devam edecektir. Siz üç tuşu basılı tutarken telefon tekrar yeniden başladıktan kısa bir süre sonra TWRP ekranıyla karşılaşacaksınız. Bu sorundan kurtulmak için:
Birinci yol: TWRP içerisinden Reboot > Recovery yolunu izleyin. Telefonunuz tekrar ve root’lu modda yeniden başlatılacaktır. Telefonunuz açılırsa sorun giderildi demektir. Bundan böyle telefonunuzu asla normal bir şekilde yeniden başlatmayın. İhtiyaç halinde Magisk uygulaması içerisindeki Kurtarma moduna yeniden başlat seçeneği ile telefonu yeniden başlatın.
İkinci yol: Birinci yolu yaptığınız halde telefonunuz açılmıyorsa telefonun kök erişimiyle alakalı bir bölümü (boot, system vb.) hasar görmüş demektir. Bu bölümleri onarmak için Birinci yol‘da anlatıldığı gibi TWRP‘ye erişip Reboot > Power off seçeneğini seçip telefonu kapatın. Telefon kapanınca USB kablosunu çıkarın (yoksa telefon şarj ekranını açacaktır, bunun olmaması için kabloyu çıkarmamız gerekiyor). Ardından yukarıdaki anlatımlar arasında Adım 5: ODIN ile flash işlemini gerçekleştirelim (kritik aşama) kısmını uygulayın. Ancak bazı farklar olacak, şöyle ki: Telefonu formatlamadan flash yapmak gerekiyor. Bunun için Odin programına anlatımdaki gibi AP, BL, CP dosyalarını tanıttıktan sonra CSC kısmına Home_CSC_ ile başlayan dosyayı gösterin (CSC_ ile başlayanı değil!). Ardından flash işlemini gerçekleştirin. Flash işlemi sonrası Adım 6: TWRP’ye erişelim anlatımını takip ederek TWRP ekranına ulaşın ancak Adım-6’daki 4-5-6-7-8-9-10 aşamalarını atlayıp direkt 11. adımı uygulayın. Böylece telefonu formatlamadan, telefonun açılışına engel oluşturan hasarlı bölümleri onardık. Artık telefon root’lu modda açılacaktır.
SON
Anlatım burada son buluyor.
Başka sorularınız varsa yorum yaparak dile getirebilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.